Hur stort kapital behöver jag spara ihop för att klara mig i 30 år?

  • Inspiration

Inspiration för att sätta mål

Frågan om vad som är en "bra pension" dyker upp ofta. Om vi med "bra pension" menar hur mycket pensionskapital som krävs för att ha en god ekonomi när man lämnar arbetslivet, är svaret inte enkelt – det är högst individuellt. Det beror framför allt på vilka utgifter du förväntar dig ha under pensionen.

Det finns dock forskning och modeller som kan ge vägledning i hur man planerar sitt pensionskapital. Ett populärt sätt att uppskatta kapitalbehovet är att använda sig av den så kallade 4-procentsregeln. Denna regel hjälper dig att beräkna hur stort kapital du behöver för att kunna ta ut 4 procent av kapitalet varje år och samtidigt säkerställa att pengarna räcker i 25–30 år, vilket är en typisk pensionsperiod.

4-procentsregeln – En grundläggande förklaring
4-procentsregeln är baserad på forskning från 1994 av William Bengen, som analyserade historiska data för aktie- och obligationsmarknaderna i USA. Syftet med hans studie var att identifiera en "säker uttagsnivå" – det vill säga hur mycket en pensionär kan ta ut från sitt pensionskapital varje år utan att riskera att pengarna tar slut. Bengen fann att ett årligt uttag på 4 procent av det initiala kapitalet, justerat för inflation, generellt sett kunde hålla under en 30-årsperiod, även under ekonomiskt svårare tider.

  • 4-procentregeln: En årlig uttagsnivå på 4 % av det ursprungliga kapitalet, justerat för inflation, var hållbart under minst 30 år i de flesta historiska scenarier utan att riskera att kapitalet skulle ta slut.
  • Balanserad portfölj: En blandning av 50–75 % aktier och resten obligationer gav den bästa chansen för kapitalet att hålla över tid.
  • Inflationsjustering: Uttagen bör ökas varje år för att bibehålla köpkraften.

Med tiden har det kommit fler studier kring 4%-regeln. Trinity-studien, publicerad 1998 av tre professorer vid Trinity University i Texas, analyserade historiska data för att avgöra hållbara uttagsnivåer från en investeringsportfölj. Här är de viktigaste slutsatserna från studien:

  1. Studien visade att en uttagsnivå på 4 % av det initiala kapitalet (justerat för inflation varje år) hade en hög sannolikhet att hålla i minst 30 år, särskilt med en balanserad portfölj av aktier och obligationer.
  2. Portföljer med minst 50 % aktier presterade bättre och gav en större chans att pengarna skulle räcka över tid jämfört med portföljer med högre andel obligationer.
  3. Studien använde historiska data från den amerikanska marknaden (1926–1995) och visade att 4 % fungerade väl även under perioder av marknadskrascher och hög inflation.
  4. För längre tidsperioder, exempelvis 40–50 år, kunde det vara säkrare att sänka uttagsnivån till 3–3,5 % för att minska risken att kapitalet tar slut.
  5. Om uttagen justerades nedåt under marknadens nedgångsår ökade sannolikheten att kapitalet räckte längre.

Trinity-studien etablerade 4-procentsregeln som en hållbar uttagsnivå för pensionärer och investerare, under förutsättning att portföljen är diversifierad och att investeraren är konsekvent med uttagen. 4-procentregeln har fått relativt mycket uppmärksamhet på senare år då den har kommit att bli en central del av den så kallade ”FIRE-rörelsen”.

FIRE-rörelsen (Financial Independence, Retire Early) uppstod som en subkultur där människor försöker uppnå ekonomisk frihet tidigt i livet. Rörelsen tog 4-procentsregeln som en nyckelprincip för att:

  • Beräkna kapitalmålet: Sparare multiplicerar sina årliga levnadskostnader med 25 för att få sitt kapitalmål (exempel: 300 000 SEK per år × 25 = 7 500 000 SEK).
  • Leva på avkastning: Målet är att kunna leva på avkastningen från investeringarna och ta ut 4 % årligen, justerat för inflation.
    Nedan avslutar vi med ett exempel som ligger relativt nära verkligenheten för många. 

Exempel: Hur stort kapital behövs för att ta ut 50 000 kr i månaden under 30 år?

Antag att du vill kunna ta ut 50 000 kronor per månad (600 000 kronor per år) under en period av 30 år. Uttagen ska justeras för inflation, som vi antar är 2 % per år, för att bibehålla köpkraften. Du förväntar dig en genomsnittlig årlig avkastning före skatt på antingen 4 %, 6 % eller 8 %. Frågan är:
Hur stort kapital behöver du från start för att säkerställa dessa uttag?

Antaganden:
1.    Uttag per månad: 50 000 kronor
2.    Årligt uttag: 600 000 kronor (50 000 kr × 12 månader)
3.    Tidsperiod: 30 år
4.    Inflation: 2 % per år (uttagen ökar med inflationen).
5.    Årlig nominell avkastning före skatt: 4 %, 6 %, eller 8 %
6.    Uttag sker i slutet av varje år.

Beräkning:
För att inkludera inflationen justeras avkastningen till en real avkastning, som är den nominella avkastningen minus inflationen:
•    Vid 4 % nominell avkastning → 2 % real avkastning
•    Vid 6 % nominell avkastning → 4 % real avkastning
•    Vid 8 % nominell avkastning → 6 % real avkastning
Kapitalet som behövs från start beräknas som nuvärdet av framtida uttag där uttagen ökar med inflationen.

Resultat:
För att ta ut 50 000 kr per månad under 30 år med 2 % inflation och olika avkastningsnivåer behöver du följande startkapital:
•    Vid 4 % nominell avkastning (2 % real avkastning): 13 437 873 kronor
•    Vid 6 % nominell avkastning (4 % real avkastning): 10 375 220 kronor
•    Vid 8 % nominell avkastning (6 % real avkastning): 8 258 899 kronor

Slutsats:
Ju högre avkastning du kan uppnå, desto lägre startkapital behöver du. Samtidigt är det viktigt att beakta att högre avkastning ofta medför högre risk vilket ökar sannolikheten för att det faktiska utfallet kan bli både betydligt högre men också betydligt lägre. Dessa beräkningar förutsätter också att avkastningen är före skatt, så det faktiska kapitalbehovet kan vara något högre beroende på din skattesituation.

Det finns kritik mot 4-procentregeln. Trots sin popularitet har 4-procentsregeln också fått kritik:

  1. Marknadsrisk: Regeln baseras på historisk data från den amerikanska marknaden, och framtida avkastning eller globala marknader kan skilja sig.
  2. Inflationsrisk: En högre inflation än väntat kan påverka hållbarheten.
  3. Oflexibilitet: Regeln förutsätter fasta uttag, vilket inte alltid är realistiskt under marknadskrascher eller oväntade utgifter.

Sammanfattning
4-procentsregeln bygger på William Bengens och Trinity-studiens forskning och är en enkel metod för att beräkna hur mycket pengar du behöver för att leva på dina investeringar. Regeln har blivit central för FIRE-rörelsen och erbjuder en hållbar strategi för att uppnå ekonomisk frihet. Även om regeln inte är perfekt, är den en bra utgångspunkt för att förstå vad som krävs för att leva på avkastning och investeringar över tid.