10 snabba med förvaltarna bakom Lannebo Teknik

  • Lannebo Teknik

10 snabba med förvaltarna bakom Lannebo Teknik: Johan Nilke och Andreas Dahl

Vi har nyligen adderat Lannebo Teknik till våra diskretionära portföljer och passade därför på att ställa några snabba frågor till fondens förvaltare, Johan Nilke och Andreas Dahl, för att få en djupare inblick i hur de tänker kring förvaltningen och fondens framtid.

Hur skulle du beskriva er strategi för Lannebo Teknik, i en mening?
Vi investerar i lönsamma och högkvalitativa bolag inom teknikdriven tillväxt där värderingen är rimlig.

När ni blickar framåt, vilka risker ser ni för tekniksektorn på lång sikt, och hur förbereder ni er portfölj för att hantera dessa?
Något som alltid är en risk inom tekniksektorn är hajper av olika slag. De kommer och går, men fonden består. Vi försöker alltid bedöma bolagen på deras kvalitet och lönsamhet, men också var de befinner sig i en ”hajp-cykel”. En annan risk är såklart den omvända, dvs risken att vissa affärsmodeller inte längre är konkurrenskraftiga inom tekniksektorn givet den ständiga utvecklingen. Inte minst nu med tanke på AI. Här måste vi ständigt analysera våra existerande innehav i termer av potentiell utsatthet för disruptiv teknik. Vi bedömer självfallet även andra risker i portföljkonstruktionen. Vi vill inte vara fonden som enbart har exponering mot AI, gaming eller ett annat just nu hajpat tema.

Hur ser ni på balansen mellan tillväxt och värdebolag inom tekniksektorn?
Balansen mellan tillväxt och värde är en väldigt viktig del i våra interna diskussioner kring portföljkonstruktion. Målet är att bygga en slags ”allvädersportfölj” som tickar på oavsett börsklimat och då kan inte hela portföljen bestå enbart av tillväxt eller värde utan behöver vara en kombination av de två. Sen tycker jag ofta, lite felaktigt, att teknik alltid läggs långt ut på tillväxtskalan. Vi investerar hellre i ett bolag som växer kanske 8-10% men är höglönsamt än ett bolag som växer 30% men som är olönsamt och där framtida vinst är svår att prognostisera.

Vilken typ av bolag tenderar ni att övervikta i er portfölj, och varför?
Vi är i grund och botten kvalitetsfokuserade investerare och tenderar att fylla portföljen med bolag som faller inom denna definition. Tittar vi på vår portfölj idag så kan man generalisera och säga att den är överviktad bolag med strukturell tillväxt i ryggen och en stor andel återkommande intäkter. De har dessutom skalbara affärsmodeller, hög avkastning på investerat kapital, relativt låg skuldsättning och bra kassagenerering. Kvalitet helt enkelt.

Hur arbetar ni med kvalitativa faktorer i analysen av teknikföretag?
Mjuka variabler är en viktig del av vår analys. Exempelvis lägger vi stor vikt vid att utvärdera ledningen i bolagen. Det är i slutändan dessa personers beslut som ligger till grund för den långsiktiga utvecklingen av företaget. En annan viktig närliggande faktor är kulturen och där försöker vi ständigt förbättra hur vi bedömer den. Vi har bland annat tagit extern hjälp för att skapa en bättre modell för det.
 
Om du tittar på teknologin som investeringsområde de kommande åren, vad tycker du kommer att bli den största förändringen eller innovationen som kan förändra marknaden?
Det är det fantastiska med teknologi som investering – man tror att allt är gjort, men innovationskraften är otrolig inom många av de här bolagen så det kommer ständigt nya teknologier som kan förändra marknaden. Men, det vore väl tjänstefel att inte nämna AI som den otvivelaktigt största faktorn som kommer att förändra marknaden över en tid framöver.

Vad är viktigast i er syn på riskhantering inom teknikinvesteringar?
Vi tror att bra avkastning över tid, i mångt och mycket, handlar om att hålla sig borta från så kallade torpeder som kan sänka portföljen snarare än att leta efter nästa ”10-bagger”. Vi försöker således investera i stabila kvalitetsbolag som bygger värde över tid.

Er fond har avvikit ganska mycket från index, vad är orsaken till det?
Vi är indexagnostiska och fokuserar på att hitta bra bolag och skapa en god riskjusterad avkastning över tid, vilket vi har gjort. Fonden har i snitt genererat en avkastning på cirka 20 procent per år till en lägre risk än både index och de flesta konkurrerande fonder. Det är ibland lätt att glömma risken och enbart stirra sig blind på avkastningen. Det jämförelseindex som idag används mest frekvent har en skev fördelning där ett fåtal bolag står för en väldigt stor andel, vilket vi ser som en stor risk. Sedan är vårat mandat också bredare än ett teknologiindex och vi kan även investera i andra sektorer.

Kommer det bli några förändringar i förvaltningen med de nya förvaltarna på plats?
Jag och Andreas har en väldigt liknande filosofi och syn på hur vi ser på investeringar. Andreas är en rutinerad investerare och tar med sig en hel del kompetens som kommer att stärka förvaltningen av fonden. Så investerare ska inte förvänta sig några stora förändringar kortsiktigt. Det blir snarare en evolution av nuvarande förvaltningsmodell där Andreas kompetens skall tas till vara på bästa sätt.

Vad är det vanligaste misstagen investerare gör, och hur undviker ni det i förvaltningen?
Ett vanligt misstag är att tro att bra bolag ska bli sämre och dåliga bolag ska bli bättre. De förväntas på något sätt konvergera över tid i termer av tillväxt, marginaler och avkastning på investerat kapital. Vår erfarenhet säger oss att bra bolag oftast fortsätter att vara bra en betydligt längre tid än marknaden implicit prissätter. Vi försöker således hålla oss borta från investeringar i bolag av lägre kvalitet och tar istället positionen att de bra bolag vi äger kommer fortsätta att leverera hög vinsttillväxt längre än vad marknaden tror. 

Johan Nilke gästar även veckans podd - lyssna på avsnittet här

Ett stort tack till Lannebo för att de delade med sig av sina insikter. Vi ser med tillförsikt fram emot att följa deras fortsatta resa och önskar dem fortsatt framgång i deras förvaltning.

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.