Den amerikanska inflationen kom in i linje med förväntningarna

  • Veckans viktigaste

Veckan har präglats av inflationssiffror och räntebesked från ECB.

Den amerikanska KPI-inflationen publicerades i onsdags och motsvarade förväntningarna. Det var den sista viktiga pusselbiten inför Federal Reserves (Fed) räntebesked nästa vecka, där marknaden kraftigt höjde sannolikheten för en räntesänkning efter KPI-utfallet. Trots detta är inflationen på 2,7 procent fortfarande en bit ifrån Fed:s inflationsmål på två procent. Trumps förestående tillträde som president har också ökat fokus på inflationen, eftersom hans tullpolitik väntas bidra till en snabbare prisökningstakt. Torsdagens producentprisindex (PPI) överträffade däremot förväntningarna, vilket bidrog till ett mer negativt sentiment på New York-börsen samma dag. Dock påverkade detta inte prissättningen för Fed i någon större utsträckning.

I torsdags publicerades även den fullständiga rapporten för svensk KPI. Den visade att inflationen steg något mindre än vad den tidigare snabbstatistiken indikerade (1,8 procent mot 1,9 procent för KPIF). Europeiska centralbanken (ECB) sänkte samtidigt styrräntan som förväntat med 0,25 procentenheter till 3,0 procent. En enkät från Bloomberg bland analytiker visar förväntningar på fortsatta räntesänkningar vid de kommande fyra mötena, med en prognos på en styrränta på 2 procent i juni 2025 för ECB.

Förväntade sänkningar från Federal Reserve och Riksbanken inför jul

  • Nästa vecka väntar räntebesked från Riksbanken och Federal Reserve, som båda förväntas sänka räntan. Marknaden prissätter i skrivande stund en hög sannolikhet för att Fed sänker räntan med 0,25 procentenheter på onsdag, vilket skulle innebära ett spann på 4,25–4,50 procent. Fokus kommer framför allt att ligga på centralbankens uppdaterade prognoser, särskilt eftersom det är första gången dessa uppdateras efter Trumps seger i presidentvalet.
  • På torsdag morgon väntas Riksbanken sänka räntan med 0,25 procentenheter till 2,50 procent, baserat på marknadsprissättningen och analytikernas prognoser. Även här kommer de uppdaterade prognoserna att stå i fokus, särskilt med tanke på den betydande skillnaden mellan höstens inflationsutfall och Riksbankens senaste prognos från september.
  • På torsdag väntas också räntebesked från Bank of England och Bank of Japan, där marknadens huvudscenario är att båda centralbankerna lämnar räntan oförändrad. Torsdagen bjuder dessutom på konjunkturbarometern för Sverige och amerikanska BNP-siffror. På fredag publiceras PCE-indexet, som är Federal Reserves föredragna inflationsmått.

Kaj Elfgren, Analyschef Max Matthiessen Värdepapper 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.