Hur påverkar Trumps återkomst till presidentposten finansmarknaderna – och ditt sparande?

  • Sparande

Donald Trumps återkomst till Vita huset har skakat om de globala finansmarknaderna

Vi har under de sista veckorna kunna följa hur investerare har stuvat om bland sina investeringar. Omstuvningarna av investeringar innebär att de sektorer och värdepapper investerarna tror kommer missgynnas av Trumps politik lämnar investerarna samtidigt som kapitalet söker sig till de sektorer och värdepapper investerarna bedömer kommer att gynnas. 

I en vanllig kombination av fonder i ett mer långsiktigt sparande består av; 1-3 svenska aktiefonder, någon globalfond samt eventuellt några lite mer tematiska fonder som exempelvis en teknikfond, en småbolagsfond samt möjligtvis en tillväxtmarknadsfond.

I den portföljen har vi under sista månaden sett att; de svenska aktiefonderna har fallit i värde, de globala fonderna har ökat i värde och eventuella globala småbolagsfonder har ökat rejält i värde under senare tid. En stor del av den värdeförädring som nu sker i fondportföljen ovan förklaras av att investerare stuvar om bland sina värdepapper för att anpassa sig till de förväntade konsekvenserna av Trumps utlovade politik.

Hur påverkas ditt sparande
I dagens artikel tittar vi på hur olika tillgångsslag, som aktier, valutor och räntor, har reagerat på  det nya politiska landskapet, och vad detta kan betyda för dina fonder och ditt sparande.

Dollarn stärks, men den svenska kronan svajar
En av de tydligaste effekterna efter Trumps valseger har varit en förstärkning av dollarn. Marknaden bedömer att Trumps fokus på tillväxt i den amerikanska ekonomin gynnar amerikanska företag vilket också leder till en ökad efterfrågan på amerikanska varor. Detta kan påverka inflationen i USA och därmed minska sannolikheten för lika många och stora räntesänkningar som tidigare väntats. Detta gör att investerare dras till amerikanska tillgångar, vilket driver upp dollarns värde. Samtidigt ser vi att den svenska kronan försvagas i relativa termer. För den som investerar globalt kan detta innebära en ökad valutavolatilitet och behovet att överväga valutarisken i portföljen ökar. Det blir viktigare fundera igenom vilken valutaexponering man har i sitt sparande framåt då Trumps politik kan medföra större rörelser framåt i olika valutor.

S&P 500 stiger 
S&P 500, USA största aktieindex, har reagerat positivt på Trumps löften om skattesänkningar och minskad reglering. Sektorer som energi, industri och finans gynnas av republikansk politik, och det är dessa sektorer som nu visar uppgångar. Energisektorn, till exempel, kan förvänta sig mindre restriktioner kring fossil energiutvinning, medan banksektorn kan dra nytta av mindre reglering.

Men alla sektorer gynnas inte
För hållbarhetsinriktade investerare kan det också vara en tid av oro, då Trumps administration sannolikt inte prioriterar klimatfrågor på samma sätt som tidigare administrationer gjort. Det här kan leda till omallokeringar på marknaden, där investerare flyttar kapital till sektorer som förväntas växa under en Trump-administration.

Högre räntor och inflationsrisker
På räntemarknaden ser vi en förväntan om att Trump-administrationen kommer att driva en expansiv finanspolitik, inklusive skattesänkningar och infrastrukturinvesteringar. Detta kan skapa inflationstryck och leda till att Federal Reserve inte kan sänka räntan som förväntat. En högre ränta påverkar särskilt långsiktiga obligationer, vars värde faller när räntan stiger. För obligationsinvesterare kan det vara klokt att överväga ombalansering mot kortare löptider eller inflationsskyddade obligationer för att skydda sig mot dessa risker.

Trumps-effekten skapar både utmaningar och möjligheter
Det är tydligt att Donald Trumps återkomst till presidentposten skapar både utmaningar och möjligheter för investerare. En starkare dollar, sektorrotation på aktiemarknaden och högre räntor är bara några av de faktorer som påverkar. För den som sparar i värdepappersfonder kan det vara läge att se över sin portfölj och fundera på om den nuvarande exponeringen speglar den riskaptit och den investeringsstrategi man har.

Det är viktigt att skilja på kortsiktiga och långsiktiga reaktioner. Investerare försöker förekomma de faktiska utfallen genom att ta positioner innan olika händelser faktiskt inträffar. Det är innebörden av att ta risk. Det innebär också att om de faktiska besluten inte blir i linje med vad som var förväntat inför kommer vi att få nya svängningar då investerare måste flytta om i portföljerna. Med det sagt kan det vara lämpligt att följa utvecklingen framåt och inte dra för långgående slutsatser om framtiden baserat på de marknadsrörelser vi nu ser.

Diversifiering och flexibilitet: Nycklar till framgång i en osäker marknad 
För många kan en diversifierad portfölj vara svaret – att sprida riskerna över olika sektorer, geografier och tillgångsslag. Det är också en god idé att hålla sig uppdaterad på marknadsutvecklingen, då osäkerheten runt Trumps politik och dess konsekvenser kan skapa volatilitet. En flexibel strategi kan ge möjlighet att anpassa sig efter marknadsförändringar och ta vara på potentiella köptillfällen om vissa tillgångar blir tillfälligt undervärderade.

Sammanfattning
Sammanfattningsvis kan Trumps återkomst innebära en ny dynamik för både kortsiktiga och långsiktiga investerare. Med rätt strategi och anpassning till den nya politiska verkligheten kan det vara möjligt att navigera den osäkra miljön och till och med hitta nya möjligheter i en omvälvd marknad.