Investera smart och kul – med stabil kärna och vassa satelliter
- Sparande
Kärna-satellit-strategin
Det finns många olika sätt att spara och investera, och många av dem kan vara bra. Ett sätt som både är enkelt och roligt är att investera enligt Kärna-satellit-strategin.
Vad är Kärna-satellit-strategin?
Kärna-satellit-strategin är en investeringsmetod som kombinerar en stabil "kärna" av investeringar med mer spekulativa eller högavkastande "satelliter." Kärnan består ofta av breda och stabila fonder. Denna del utgör vanligtvis en majoritet av portföljen, ofta 60-80%, och ger en stadig bas som står emot marknadens svängningar.
Satelliterna är mindre delar av portföljen som används för att jaga högre avkastning genom mer aktiva investeringar i exempelvis specifika branscher, tillväxtaktier eller alternativa tillgångar som råvaror. Dessa investeringar har en högre risk men kan ge en potentiellt större avkastning om de utvecklas väl.
Fördelarna med Kärna-satellit-strategin
Strategins största fördel är att du kan bibehålla en balanserad och stabil portfölj samtidigt som du har utrymme att dra nytta av mer volatila eller opportunistiska investeringar som kan vara extra intressanta att följa. Det ger också möjlighet till bättre kontroll över risknivån och kan anpassas beroende på marknadsläget eller dina individuella mål.
Hur skapar du en portfölj enligt denna strategi?
Ett enkelt sätt att skapa en portfölj utifrån denna strategi är att först göra en ekonomisk hälsotest, även kallad behovsanalys. Behovsanalysen ger svar på frågor som vilken sparhorisont du har samt vilken förväntad avkastning och risk som kan vara lämplig för dig.
En vanlig kombination vid privatsparande kan vara en sparhorisont på cirka 5 år, en målavkastning på cirka 5-7 procent per år och en "risk" som uppskattas till 8-10 procent. Om din behovsanalys visar detta utfall bör du investera med medelhög risk. En enkel strategi är att placera cirka halva sparportföljen i aktiefonder och den andra halvan i räntefonder.
Färdiga blandfonder som förenklar ditt sparande
Om du tycker att det är svårt att välja bland alla fonder, finns det färdiga blandfonder som matchar den riskprofil din behovsanalys rekommenderar. Exempel på fondbolag som erbjuder sådana fonder är: Carnegie Fonder, Skandia Fonder och Ruth Asset Management.
Exempel på blandfonder du kan läsa mer om;
• Balance Crafted By Ruth A
• Skandia Balanserad
• Carnegie Strategifond A
Om du investerar i en blandfond får du bara en fond i ditt sparande. Det är fullt tillräckligt men eventuellt mindre intressant om du har ett större intresse för investeringar. Har du ett lite större intresse vill du eventuellt ha en portfölj som är mer anpassad efter dina personliga preferenser och då investera i något som intresserar dig. Det är där mindre investeringar i ytterligare fonder kommer in i bilden. Det vi i den här enkla strategin kallar för satelliter.
Gör investeringarna personliga med tematiska satelliter
Om du har ett större intresse för investeringar och vill anpassa din portfölj efter dina personliga preferenser kan du välja tematiska fonder som satelliter. Att investera i teman kan vara både roligt och spännande, eftersom det ger dig chansen att fokusera på specifika trender och framtida tillväxtområden som du brinner för.
Exempel på teman kan vara hållbar energi, AI, digital hälsa eller e-handel. Tematiska investeringar gör att du kan följa utvecklingen inom dessa områden och känna en personlig koppling till dina investeringar. Dessutom kan tematiska investeringar ofta kännas som att man är i framkant av innovation. Du satsar på framtidens vinnare och de företag som driver den teknologiska och sociala utvecklingen framåt. Det ger en känsla av deltagande i globala förändringar, vilket kan göra investeringsprocessen både mer dynamisk och lärorik.
Här är några exempel på tematiska fonder:
• Handelsbanken Hälsovård Tema
• Swedbank Robur Fastighet A
• Spiltan Investmentbolag
• Swedbank Robur Technology A
När du har valt en blandfond som bas kan du investera 10-20 procent av ditt kapital i tematiska fonder, medan basfonden kan utgöra 80-90 procent av din totala portfölj.
Med den här investeringsstrategin kommer du att ha tre fonder i ditt sparande. En basfond där huvuddelen av ditt kapital investeras och två satellitinvesteringar som representerar varsitt tema. Via principen en fond ett tema blir det lätt att följa hur dina olika fondval och därmed teman utvecklas. I dagens avsnitt av podden Maxa med Daniel fördjupar vi diskussionen kring tematiska investeringar.
Vill du veta mer?
Lyssna på podden här
Daniel Ljungström, Head of Private Savings Max Matthiessen
Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.