Marknadsuppdatering
- Sparande

Vad händer på marknaderna och vad är vår aktuella strategi?
Börsen svänger – och med den förändras spelreglerna. Handelskonflikter, räntebesked och värderingsskillnader skapar osäkerhet, men också möjligheter. I denna artikel tittar vi närmare på marknadsläget, frågorna i fokus och beskriver sammanfattat vår aktuella uppfattning om marknaderna.
Vi är inne i en volatil period på börserna. Dessa perioder tenderar att komma och gå. Om ni minns morgonmötet häromveckan så visade vi att volatiliteten var mycket låg (risken) och sa samtidigt att efter låg volatilitet kommer högre volatilitet. Nu har vi den högre volatiliteten. I veckans avsnitt av vår podcast ”Maxa med Daniel” har vi en längre genomgång av det aktuella marknadsläget och vår strategi. Lyssna gärna på avsnittet om du vill vi veta mer: MAXA med Daniel: Stökig börs - vad händer nu?
I centrum för osäkerheten står den amerikanska administrationen och de tullar som diskuteras och vars datum för implementering flyttas runt. Att datum flyttas och att det är oklart vad som kommer att införas och inte gör att det också blir oklart vilka företag som kommer att påverkas och hur. Tullarna har en negativ påverkan på framför allt de stora internationella företagens vinster. Tullarna är inflationsdrivande då de höjer kostnaderna och det skapar ett tryck på styrräntan uppåt. Det i sin tur bidrar till att den förväntade tillväxten i USA faller. I USA skall man också fatta beslut om hur landet ska finansieras framåt för att undvika skuldtak. Det är viktigt för Trump att visa att administrationen gör vad de kan för att få ner kostnaderna för att få igenom andra delar av sin politik.
De stora amerikanska MAG7-bolagen har haft höga värderingar. Det i sin tur gör att den framtida vinstutvecklingen bli mycket viktig för att motivera de höga kurserna. När den framtida vinstutvecklingen blir allt osäkrare kommer det att få stort genomslag i värderingar och med det går det att motivera större nedgångar. De nedgångarna har vi sett under de sista veckorna. I grunden handlar det om ett skadat förtroende för den amerikanska administrationens planer. Den amerikanska centralbankschefen gick också ut och sa att räntesänkningar inte var aktuella förrän administrationens planer blev tydligare. Att administrationen därefter började flytta datumen, dagar efter varandra indikerade att de också framstod som relativt osäkra på sina egna planer. Som en konsekvens av detta har vi sett stora fall på de amerikanska börserna och inte minst i de stora Tech-bolagen.
Samtliga Mag7 bolag förväntas växa vinsterna under året och ser vi till de föräntade värderingarna för år 2025 och 2026 är Alphabet ”billigast” i absoluta p/e-tal. Summeras snittvärderingen för de senaste 7 åren får vi med en period som bjöd på det mesta: Donald Trumps första presidentperiod, Coronapandemin, inflationschock, aggressiva & snabba räntehöjningar och nu krig i Ukraina & Mellnöstern. Om vinstprognoserna för 2025 uppnås är det Amazon som handlas lägst med en värderingsrabatt om dryga 60% jämfört med snittet av den historiska 7års perioden. Liknande rabatt noteras i Nvidia medan Meta Platforms och Apple värderas något över 7års snittet. Men med det sagt är vinsterna framåt än aningen oroliga vilket kan skapa en temporär turbulens på den amerikanska aktiemarknaden.
Att USA också har ändrat inriktning kring den europeiska försvarspolitiken samt Nato-politiken har medfört ett betydligt högre tryck på många europeiska länder att öka sina försvarsbudgetar. Som vi tidigare kommunicerat, kommer detta att påverka tillväxten i Europa i positiv riktning. Däremot, exakt hur mycket dessa investeringar blir bland europeiska länder, i absoluta tal, är ännu oklart. Vi kommer att behöva importera mycket vilket i sin tur har en eventuell påverkan på tillväxten. Dock får de ökade investeringarna en positiv effekt på BNP.
När vi summerar läget ser det ut som om USA:s BNP tillväxt justeras ner, Europas förväntade BNP-tillväxt justeras upp tillsammans med tillväxtmarknadernas tillväxtpotential.
Den svenska kronan var tidigare en av världens mest undervärderade valutor. Sverige är en liten och öppen ekonomi och påverkan från omvärlden är stor. När Sverige har sänkt räntor mer än omvärlden har det också fått stort genomslag på valutan. Nu har trenden åtminstone tillfälligt vänt. En upprustning i Europa förväntas gynna Sverige då vi är en stor leverantör till exempelvis Tyskland. Vi har också stora investeringar på amerikanska börsen vars flöden nu är ut ur USA och in i Sverige och även Europa. Det medför att kronan stärks. Sedan årsskiftet har kronan stärkts mot dollarn med 8,5 % och 4,5 % mot Euron. Det är stora rörelser och negativt för de som investerar i utländska valutor. Den amerikanska börsen mätt som S&P500 har fallit med 4,5 % från årsskiftet och 8,5 % från toppen. När vi summerar kronförstärkningen mot USD tillsammans med fallet i S&P500 får vi utvecklingen för svenska investerare i S&P500. Det blir en stor rörelse. Det får också påverkan på globala index. LF Global indexnära är exempelvis ner strax över 10 % i år och runt 15 % från toppen. Nedgångarna skall dock ses i ljuset av 41 % avkastning sista 3 åren.
Strategi
Vår strategi tas fram i samarbete med Goldman Sachs Asset Management. Den går att ta del av i vår Marknadspuls. Vi är fortsatt positiva till möjligheterna under 2025. Vad gäller MAG7 och dess risker, har dessa under en längre period varit flaggade. Strategin har varit att minska en del exponering mot USA och framför allt öka andelen mot mindre bolag och diversifiera mot Europa och tillväxtmarknader. Bakgrunden till det är framför allt värderingsskillnaderna. Dessa skillnader har minskat men de är fortfarande större än historiska skillnader. Per idag är det fortfarande strategin. För de kunder som är investerade i en Global indexfond har de alltså inga mindre bolag, inga tillväxtmarknader ( i de flesta fall) samt en låg andel Europa. I dessa fall kan det finnas skäl att se över sammansättningen i sitt sparande.
Daniel Ljungström, Chief Investment Officer Max Matthiessen
Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.