Teknikjättarnas kvartalsrapport – stark tillväxt men marknaden tvekar
- Sparande

Trots imponerande tillväxtsiffror och miljardinvesteringar i AI har marknaden reagerat svalt på de stora teknikbolagens rapporter.
Rapportsäsongen för årets fjärde kvartal börjar lida mot sitt slut och även om positiva kursreaktioner på sina håll lyst med sin frånvaro kan vi notera en god underliggande utveckling i bolagens räkenskaper. Inom vår globala aktieförvaltning har vi i snitt sett tvåsiffrig omsättningstillväxt bland portföljbolagen och vinsterna har stigit mer än omsättningen.
De senaste två åren har stort fokus varit på de så kallade Magnificent 7 (MAG7) bolagen vilket innefattar Microsoft Meta Platforms, Apple, Alphabet, Amazon, Nvidia och Tesla, där vi är investerade i samtliga förutom den Tesla. Under det fjärde kvartalet har dessa bolag fortsatt att visa stark tillväxt och vinstutveckling men i flera av fallen har negativa kursreaktioner noterats efter rapporten vilket kan förklaras av höga förväntningar i kombination med oro för tullar, geopolitik och rädsla för ev. minskade utgifter för AI-teknik.
Ser vi till molntjänster där stor del av ai-relaterade tjänster utförs växte Microsofts Azure 31%, Googles cloud 30% och Amazon som är störst inom molntjänster med AWS växte intäkterna med 19%. Trots den höga tillväxttakten var det något lägre än marknaden hoppats på och en trend nedåt jämfört med föregående kvartal. Bolagens totala intäkter inom samtliga segment växte med 12%, 13% respektive 10% medan vinsterna steg betydligt mer.
Meta Platforms var ett av få bolag inom MAG7 som steg på rapport efter att ha levererat en ökad omsättning om 21% och omkring 40% högre rörelseresultat. Apple handlade nära nollan men visade positiv underliggande utveckling där deras services växte med 14%, Mac med 16% och iPad med 15% medan iPhone var överlag svagare, dock noterades förbättring inom regionerna där ai-funktioner lanserats för telefonen.
Nvidia som var sist ut att rapportera överträffade förväntningarna där datacenter växte med 93% och Automotive med dryga 100%. Angående deras nya grafikprocessor, Blackwell så noterades en hög efterfrågan som de lyckats möta och oron kring produktionsproblem avtog. Även om rapporten var stark så gavs ingen direkt ny katalysator men ledningen kommenterade att efterfrågan spås överstiga utbudet i flera kvartal framåt.
Vad som utmärktes bland de stora teknikdrakarnas ”commitment” gällande framtiden för AI vilket återspeglas i deras höjda investeringsplaner. De totala investeringsplanerna för ovan nämnda bolag under 2025 uppgår enligt de färska prognoserna till dryga 300 miljarder dollar. Skulle vi se en avkastning på investerat kapital i linje med bolagens historik kan detta översättas till fantastiska vinsttillskott, men det är just det här som marknaden ej är helt övertygad om.
Även om kursreaktionerna varit mediokra i spåren av högt ställda förväntningar så kan vi summera detta som ett starkt kvartal sett till underliggande utveckling. I takt med att vinster ökar så sjunker värderingen allt annat lika och långsiktigt är vinstutvecklingen en god förklaringsvariabel till kursutvecklingen. Oron ligger i framtiden, men här och nu ser vi ett utbud som överstiger efterfrågan vilket är en gynnsam sits att vara i. Detta var ett genomgående tema där både Microsoft, Alphabet och Amazon nämnde orden ”capacity constrained” och investerar därefter för att stänga gapet.
Vi anser att bolagen är fint positionerade för att monetarisera på den tekniska utvecklingen som kan liknas med industrialiseringen och vi är bara i början på resan. Dessa bolag är till stor del ”enablers” eller ”hyperscalers” som möjliggör den nya tekniken och de har sannolikt goda år framför sig och när marknaden börjar bli mättad tar nästa evolution vid. Förutom ”enablers” så börjar vi se ”adopters” ta vid, dvs. företag som aktivt använder och integrerar tekniken för att utveckla bättre produkter/tjänster där vi kan få se ökad effektivitet.
Hittills i år är snittavkastningen i SEK -9% för MAG7-bolagen där Tesla är svagast (-31% och Meta Platforms starkast (+11%). Valutaeffekten har varit negativ för svenska investerare då USDSEK försvagats 4% under 2025. På rullande 12 månader är snittavkastningen 37% för dessa bolag räknat i svenska kronor där valutaeffekten istället varit gynnsam med en dollarförstärkning om ca 3%.
Daniel Ljungström, Chief Investment Officer Max Matthiessen
Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.