Riksbanken sänkte som väntat räntan, indikerar fler sänkningar fram till årsskiftet

  • Veckans viktigaste

Riksbanken sänkte styrräntan vid veckans möte, vilket i princip var förväntat. Sänkningen skedde med 0,25 procentenheter, vilket var marknadens huvudscenario, även om en del röster har höjts för en "dubbelsänkning" (d.v.s. 0,50 procentenheter). Tidigare under sommaren pekade marknadens prissättning mot en något högre sannolikhet för en större sänkning, men detta tonades ned inför veckans besked.

Vid mötet presenterades inga nya prognoser från Riksbanken, de publiceras först i samband med räntebeskedet i september. I pressmeddelandet angavs dock att styrräntan kan sänkas ytterligare två eller tre gånger under året, vilket indikerar en potential för ännu en räntesänkning jämfört med budskapet i juni. I skrivande stund förväntar sig marknaden nästan tre sänkningar innan årsskiftet.

Riksbanken gick före de stora centralbankerna (ECB och Fed) och inledde sin sänkningscykel redan i maj. Vid det efterföljande mötet i juni behöll Riksbanken räntan oförändrad. Den uppdaterade prognosen för styrräntan var dock mjukare än väntat, och direktionen öppnade för tre sänkningar under året, jämfört med den tidigare kommunikationen som pekade mot två. Under sommaren har inflationen legat på eller under Riksbankens uppdaterade prognos. Förväntningarna på den amerikanska Federal Reserve (Fed) har även skiftat, där marknaden nu prisar in flera sänkningar under hösten och vintern. Detta påverkar Riksbankens förutsättningar, eftersom Sverige är en liten och öppen ekonomi.

I onsdags publicerades även protokollet från Feds senaste räntebesked, vilket indikerade att en sänkning i september är trolig och att flera ledamöter kunde tänka sig att sänka redan i juli. Den årliga revideringen av den amerikanska sysselsättningsstatistiken offentliggjordes även den i onsdags. Förväntningarna låg på nedsidan inför beskedet. Den preliminära nedrevideringen landade på 818 000 jobb, vilket var den största nedrevideringen sedan 2009. Arbetsmarknaden har tagit fokus över inflationen när det gäller prognoserna för Fed, särskilt efter att den så kallade "Sahm-regeln" utlöstes under sommaren, vilket är en historisk indikator för recession kopplat till utvecklingen på arbetsmarknaden.

I torsdags släpptes Flash-PMI för en rad regioner och länder. Den sammansatta indikatorn för tjänste- och tillverkningsindustrin i Eurozonen stärktes något. Den enskilda indikatorn för tillverkningsindustrin ligger dock kvar på relativt svaga nivåer.

Veckan avslutas med "Fed-speak" från den amerikanska centralbankschefen Jerome Powell, som talar vid den årliga konferensen i Jackson Hole på fredag. Marknaden kommer att hålla ögonen öppna för ytterligare indikationer på Feds förväntade räntesänkningar.

Nästa vecka väntar inflationssiffror från USA och Eurozonen

  • Nästa vecka inleds med publiceringen av protokollet från Riksbankens senaste räntebesked på måndag, vilket kan ge en djupare inblick i hur Riksbanksdirektionen ser på den framtida utvecklingen. På hemmaplan väntar även Konjunkturbarometern (torsdag) som mäter temperaturen i svensk ekonomi bland hushåll och företag. Barometern har stärkts under året men ligger fortfarande på en nivå som signalerar ett svagare läge än normalt.
  • Bland nästa veckas datasläpp är det PCE-index, amerikanska Feds föredragna inflationsmått, som troligen kommer att ha störst betydelse för de finansiella marknaderna. Inflationsbilden har förbättrats under sommaren, vilket tillsammans med utvecklingen på arbetsmarknaden åter har öppnat för en mjukare penningpolitik från Fed. Det är dock en bit kvar till centralbankens mål. Den månatliga PCE-indikatorn släpps på fredag.
  • På torsdag publiceras den andra beräkningen av USA:s BNP, vilket kan vara intressant att följa med tanke på den ökade recessionsoron som väcktes i USA under sommaren.
  • På fredag väntar även flash-indikatorn för inflationen i Eurozonen. Dessutom släpps tyska IFO-index (måndag) och preliminär inflation för Tyskland (tisdag).

Kaj Elfgren, Analyschef Max Matthiessen Värdepapper AB

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.