Kvartalsrapport från Nvidia och amerikanska inflationssiffror i fokus

  • Veckans viktigaste

Vid inledningen av veckan släpptes protokollet från Riksbankens senaste möte. Protokollet visade bland annat att direktionen enhälligt beslutade att sänka styrräntan med 0,25 procent, större sänkningar diskuterades dock av alla ledamöter. I samband med räntebeskedet angav Riksbanken att styrräntan kan sänkas ytterligare två eller tre gånger under året.

Efter New York-börsens stängning i onsdags släppte AI-giganten Nvidia sin rapport. Nvidia har blivit en central aktör på marknaden, och dess kvartalsrapporter har nu nästan samma betydelse som stora makroekonomiska indikatorer, tack vare företagets avgörande roll i AI-utvecklingen. I den senaste rapporten visade Nvidia på starka intäktsprognoser för det kommande kvartalet, som överträffade analytikernas förväntningar. Men vissa analytiker hade hoppats på ännu högre siffror, vilket skapade oro för att företagets tidigare explosiva tillväxt kanske börjar sakta ner. Samtidigt har produktionsproblem med det efterlängtade Blackwell-chippet tyngt aktien.

På hemmaplan släpptes även Konjunkturbarometern (torsdag) som mäter temperaturen i svensk ekonomi bland hushåll och företag. Barometern har stärkts under året men ligger fortfarande på en nivå som signalerar ett svagare läge än normalt (<100). I augusti visade Konjunkturbarometern att stämningsläget i ekonomin var i princip oförändrat från föregående månad, med en marginell nedgång i barometerindikatorn från 94,9 till 94,7. De olika sektorerna som ingår i indikatorn uppvisade endast små förändringar, alla inom en enhets marginal.

Under torsdagen släpptes även den andra beräkningen av BNP i USA under det andra kvartalet. Bruttonationalprodukten (BNP) ökade med en årlig takt på 3,0 procent under perioden april-juni, jämfört med den tidigare uppskattningen på 2,8 procent. Ekonomins främsta tillväxtmotor, personlig konsumtion, ökade med 2,9 procent, jämfört med den tidigare uppskattningen på 2,3 procent.

På fredag, efter publiceringen av detta marknadsbrev, släpps PCE-index, vilket är amerikanska Federal Reserves (Fed) föredragna inflationsmått. Inflationsbilden har förbättrats under sommaren, vilket tillsammans med utvecklingen på arbetsmarknaden åter har öppnat för en mjukare penningpolitik från Fed. Det är dock en bit kvar till centralbankens mål. Nyhetsbyrån Bloombergs medelprognos pekar mot en månadstakt om 0,2 procent samt att årstakten för PCE och Core-PCE landar på 2,6 respektive 2,7 procent. Tidigare under fredagen väntar även flash-indikatorn för inflationen i Eurozonen, där medelprognosen pekar mot en nedgång av inflationstakten från 2,6 till 2,2 procent. 


Nästa vecka är det amerikanska jobbsiffror som är huvudnumret

  • I vanlig ordning inleds månaden med inköpschefsindex PMI för en rad regioner och länder. Marknaden följer månatliga tillväxtindikatorer som PMI för att mäta temperaturen på läget i ekonomin. Den svenska indikatorn för industrin (måndag) föll under 50-strecket, nivån som indikerar om aktiviteten i ekonomin ökar eller minskar, för den första gången sedan februari. Tjänstesektorn (onsdag) rapporterade dock ljusare tongångar. På tisdag släpps även amerikanska ISM PMI som backade föregående månad.
  • Månadsskifte innebär även amerikanska jobbsiffror, vilka i regel publiceras den första fredagen i månaden. Till skillnad från många andra centralbanker har amerikanska Fed ett uttryckligt uppdrag att främja både prisstabilitet och maximal sysselsättning. På senare tid har arbetsmarknaden tagit fokus över inflationen när det gäller marknadens prognoser för Fed, särskilt efter att den så kallade "Sahm-regeln" utlöstes under sommaren, vilket är en historisk indikator för recession kopplat till utvecklingen på arbetsmarknaden. Marknaden kommer därmed följa fredagens jobbrapport med extra stort intresse. Föregående månad ökade sysselsättningen med 114 tusen nya jobb medan arbetslösheten låg på 4,3 procent. 

Kaj Elfgren, Analyschef Max Matthiessen Värdepapper 

Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.