Inflationssiffror från USA och Sverige samt protokoll från Riksbanken
- Veckans viktigaste
Veckan har bjudit på inflationsdata från både USA och Sverige
Den amerikanska inflationen landade i linje med förväntningarna, där kärninflationen låg stilla på 3,3 procent i årstakt. Federal Reserve (Fed) har, till skillnad från många andra centralbanker, ett dubbelmandat som innefattar att främja både prisstabilitet och sysselsättning. Sedan i somras har fokus förskjutits mot arbetsmarknaden och den ekonomiska utvecklingen, medan inflationen fått en mindre framträdande roll. Efter Trumps seger i valet kan dock inflationen återigen bli ett prioriterat område, då hans politik bedöms vara inflationsdrivande. Inför och efter valet har vi sett att marknaden tagit höjd för detta med högre amerikanska marknadsräntor och starkare dollar, vilket kommit att kallas för ”Trump-trade”. Efter onsdagens inflationssiffra prisade marknaden in en högre sannolikhet för att Federal Reserve sänker räntan vid nästa möte i december. Marknadens förväntningar föll dock tillbaka efter ett mer hökatigare tal än väntat från Fed-chefen Powell i torsdags.
Den svenska inflationsrapporten visade att KPIF låg på 1,5 procent och KPIF exklusive energi på 2,1 procent, vilket bekräftade förra veckans flash-estimat. Utfallet var något högre än väntat, men kärninflationen ligger nära målet på 2 procent. Marknaden prisar nu in drygt 13 punkter lägre ränta från Riksbanken i december.
Protokollet från Riksbanken, som släpptes i onsdags, visade att direktionen var enig om att sänka räntan med 0,50 procent vid förra veckans möte. Trots osäkerhetsfaktorer håller direktionen fast vid prognosen från september, vilket indikerar ytterligare sänkningar i december och under början av nästa år. Protokollet lyfter fram svag inhemsk efterfrågan och internationella risker, samtidigt som den försvagade kronan nämns som en inflationsrisk. Direktionen tonade dock ner kronans kortsiktiga inverkan på penningpolitiken.
Nästa vecka väntar flash-PMI för en rad regioner och länder
- Nästa vecka är det relativt lugnt i makrokalendern, vilket ofta är fallet under den tredje veckan i månaden.
- På tisdag släpps den slutgiltiga inflationssiffran för eurozonen, där det tidigare flash-estimatet pekade på en ökning från 1,7 till 2,0 procent.
- Veckan avslutas på fredag med de slutgiltiga siffrorna för tysk BNP, japansk inflation och flash-indikatorer för inköpschefsindex (PMI) för flera regioner och länder.
Kaj Elfgren, Analyschef Max Matthiessen Värdepapper
Max Matthiessen Värdepapper AB (”MMVP”) är ett värdepappersbolag med tillstånd att bedriva värdepappersrörelse. MMVP är registrerat hos bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Innehållet i denna nyhetsnotis är av generell karaktär och tar inte hänsyn till din ekonomiska situation, ditt syfte med investeringar eller andra specifika behov och utgör därmed inte ett investeringsråd. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker. MMVP tar inte ansvar för den skada som kan uppkomma på grund av fel eller brister i den lämnade informationen. Åsikter och uttalanden i nyhetsnotisen, som kommer från för MMVP utomstående personer, delas inte nödvändigtvis av MMVP. Innehållet i nyhetsnotisen är skyddat av upphovsrätt och får inte kopieras, distribueras eller publiceras utan MMVP:s tillstånd.